Ιωάννα Στρουμπούλη & Δημήτρης Χλωρός,

συνιδιοκτήτες του Keresbino Manor House και συνιδρυτές του Ydrogoios , art & culture

WELCOME

« Όταν ολοκληρώσαμε την ανακαίνιση του οικογενειακού μας αρχοντικού Keresbino Hydra, νιώσαμε την ανάγκη να μοιραστούμε τη χαρά, τη συγκίνηση και την ηρεμία που πάντα μας πρόσφερε απλόχερα, φιλοξενώντας ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Ωστόσο, αυτό δε μας
ήταν αρκετό….Νιώσαμε ότι η  εμπειρία ενός μοναδικού κτίσματος που συνδυάζει την βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, την παράδοση και τη ναυτική ιστορία της Ύδρας με την απλότητα, τη γαλήνη και την απρόσμενη οικειότητα ενός χώρου που μοιάζει γνώριμος, χωρίς όμως να είναι, θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή και πεδίο καλλιτεχνικής έμπνευσης
και δημιουργίας. Η αγάπη και η ενασχόληση των παιδιών μας με τις τέχνες από μικρή ηλικία και η καθημερινή τους ανάγκη να εκφράζονται και να υπάρχουν μέσω αυτών, μας ώθησαν να πάρουμε κι αυτή την απόφαση: να φτιάξουμε ένα καταφύγιο Τέχνης στην ΎΔRA όπου ogoios (όποιος) καλλιτέχνης  είναι ευπρόσδεκτος να εμπνευστεί, να δημιουργήσει και να επικοινωνήσει το έργο του στην κοινότητα…Ανυπομονούμε να μοιραστείτε μαζί μας την πρωτόγνωρη αύρα του Υdrogoiou , του νέου καλλιτεχνικού
πολυχώρου που στεγάζεται στο Keresbino, ένα από τα ιστορικά και πιο καλοδιατηρημένα αρχοντικά της Ύδρας. Σας περιμένουμε!»

Η ιδέα

Το "ΥΔRοGOIOS" προέρχεται από τις λέξεις "ΥΔΡΑ" (Ύδρα) και "ogoios" (όγοιος), έναν ποιητικό όρο που συναντάται στο βιβλίο του Γιάννη Καραμήτσου και σημαίνει "οποιοσδήποτε". Η συγχώνευση αυτών των λέξεων γέννησε το "ΥΔRoGOIOS" , έναν σύνθετο όρο που τοποθετεί την ατομική δημιουργική δραστηριότητα στον πυρήνα της Ύδρας. Εμπνευστήκαμε τον "ΥΔRoGOIOS" ως έναν μοναδικό και καινοτόμο χώρο αφιερωμένο στην ανθρώπινη δημιουργικότητα, την τέχνη και τον πολιτισμό. Στόχος μας είναι να αγκαλιάσουμε τα έργα δημιουργών - καλλιτεχνών, συγγραφέων και μουσικών – καταξιωμένων επαγγελματιών, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων στον χώρο.

Ο Χώρος

Ο "ΥΔRoGOIOS" κρύβεται στο κέντρο της Ύδρας, μόλις 150 μέτρα από το λιμάνι, μέσα στο Keresbino Manor House, ένα παραδοσιακό αρχοντικό που χτίστηκε το 1780. Γνωστό για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, που παραπέμπει στην εποχή της Ενετοκρατίας, το Keresbino αποπνέει διακριτική μεγαλοπρέπεια. Τα στιβαρά ξύλινα δοκάρια, τα οποία οι ντόπιοι ναυτικοί αποκαλούσαν χαϊδευτικά "boudelia" για να περιγράψουν τους ξύλινους στύλους που στήριζαν τις προσαραγμένες βάρκες, ξεχωρίζουν ως χαρακτηριστικό γνώρισμα. Τα υλικά που κυριαρχούν είναι η τοπική μαρμάρινη πέτρα και το ξύλο, που συνυπάρχουν αρμονικά μέσα στους επιβλητικούς τοίχους. Το Keresbino αποτελεί την κληρονομιά της οικογένειας Στρουμπούλη, η οποία μεταβιβάζεται από τη γιαγιά στην εγγονή.

...

Στο εσωτερικό του ΥΔRoGOIOS, θα συναντήσετε χτιστούς φούρνους και καμινάδες που διατρέχουν σε ύψος τους πανύψηλους λευκούς τοίχους του σπιτιού, ξύλινα ντουλάπια στολισμένα με καθρέφτες, αντικείμενα καθημερινής χρήσης - πολύτιμα αγαθά που πέρασαν από γενιά σε γενιά. Χώρος λιτός και επιβλητικός, φωτεινός και ασφαλισμένος, έτοιμος να αναδείξει κάθε είδους καλλιτεχνική έκφραση. Το περιβάλλον του "ΥΔRoGOIOS" περιλαμβάνει έναν μοναδικό κήπο συνολικής επιφάνειας 400 τετραγωνικών μέτρων, τον οποίο κοσμούν πορτοκαλιές και λεμονιές, ένα πηγάδι και μια χτιστή στέρνα. Κλεισμένος περίτεχνα από τους περαστικούς με πέτρινο τοίχο αυτός ο υπέροχος αλλά απομονωμένος κήπος παρέχει ένα γαλήνιο καταφύγιο που μπορεί να χρησιμεύσει ως ασφαλής εκθεσιακός χώρος ανοικτού τύπου, ως ένας ήσυχος και εμπνευσμένος χώρος εργασίας ή ως ιδανικός χώρος για εργαστήρια τέχνης.

Η Πρόταση

Η Πρόταση

Ο ΥΔRoGOIOS είναι ένας δυναμικός χώρος όπου επιλεγμένα και ξεχωριστά έργα τέχνης
και πολιτισμού ζωντανεύουν, παρουσιάζονται και επικοινωνούνται μεταξύ εκείνων που
συμμερίζονται την αξία και την αναγκαιότητα της γνήσιας δημιουργικής έκφρασης. Ο
ΥΔRoGOIOS, φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως το πεδίο, όπου τόσο η κοινωνία, όσο και τα
άτομα θα έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν την τέχνη και τον πολιτισμό ως κινητήριες
δυνάμεις αναδιαμόρφωσης του ατομικού και συλλογικού γίγνεσθαι.

“ΥΔROGOIOS” stands as a dynamic space where meticulously curated and distinctive works of art and culture come to life, presented, and shared among those who recognize the importance of creative expression. It serves as a platform where both society and individuals can explore the transformative and motivational potential of art and culture.

Built by

Hydrogoios logo Marina Pouloudi
Illustrations Dimitris Fousekis
Photos  Dimitris Kleanthis

Powered by Harris Thanos

Powered by Harris Thanos

© 2024 Hydrogoios.gr. All rights reserved.